Toegankelijk paardrijden

Toegankelijk paardrijden is een integratieproject waarbij kinderen en jongeren met een fysische of psychische problematiek de kans krijgen om kennis te maken met het aspect natuur en paarden.

Het hoofddoel is om jongeren vertrouwd te maken met paarden en het paardrijden, waardoor ze kunnen genieten van buitenritten in de vrije natuur. Een natuurlijke omgeving werkt rustgevend op het kind en stimuleert zowel het psychische als het motorische functioneren.

Het toegankelijk paardrijden is in die zin uniek omdat het je kind de kans geeft deel te nemen aan begeleide wandelingen in de bossen. De lessen worden privé gegeven op een betrouwbaar paard. Het paard wordt steeds vastgehouden tot de ruiter zich voldoende zeker voelt en voldoende vaardigheden heeft om zelf het paard te besturen. Alles gebeurt op het tempo van de ruiter.

Voor ons zijn onze dieren geen gebruiksmiddelen voor begeleiding, maar partners in de bijzondere hulpverleningscontext. We staan tot hen in een relatie van wederzijds respect.

Bij VI VITAM werken we met een zeer recente hulpverleningscontext. We zetten dieren in, in een hulpverlenings- en begeleidingsproces van kinderen en jongeren.

We brengen het kind en het dier in contact met mekaar waardoor er een constructief partnerschap kan ontstaan.

Er zijn 2 thema-projecten waarin we  begeleiding bieden